Skip to main content

Posts

Cuci Botol Susu Baby

Hi mommy's out there. Kat sini saya nak share saya guna botol susu Philip Avent saya beli dalam 10 botol gitu. Dan botol ni saya guna 3 bulan sahaja lepas tu saya tukar botol baru semua sekali. Saya cuci Botol Susu dengan menggunakan sabun khas untuk cuci barangan baby brand Pigeon. Jangan guna sabun basuh pinggan plak ye. Lepas cuci saya akan massukkan dalam sterilizer Philip Avent. Setiap Kali botol yang dibasuh saya akan sterilize. Mana saya beli barang ni semua? Click saja di Shopee atau Lazada. Senangkan....
Recent posts

TTC Journey Part 5

Hi you all sorry lambat update sibuk jaga anak. Anak? Ye anak. Dah 10 tahun kahwin baru dapat sorang anak. Macam mana? Hsg and 2 Kali IVF fail. Part 5  ni nak cerita tak tau nak Mula dari mana? Usaha dari segi scientific dan DOA mesti jalan seiring. And of coz no 1 DOA la sebab nanti jalan kita akan dipermudahkan. Setelah IVF ke 2 gagal. Sambil tunggu turn for the next appointment tu tiap malam saya suka dengar ceramah agama sebelum tidur. Ceramah yang saya selalu dengar dari ustaz don, ustaz kazim, ustazah norhafizah musa dan ustazah asma harun. Semua akan bagi tips yang sama untuk amalkan surah Nuh 71 ayat 10-12 Surah Nuh, Verse 10: فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا "Sehingga aku berkata (kepada mereka): `Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. (Melayu) via iQuran Surah Nuh, Verse 11: يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا "(Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepad

Boring Laundry Pod 3in1 Pewangi baju viral

Borong Pewangi baju viral www.wasap.my/+60192641512 1 bag RM100 (120 pcs) 1 ctn RM600 (8 bag x 120 pcs)

Daftar Kelahiran Anak

Di musim PKP ni semua urusan dengan Pejabat Kerajaan memerlukan temujanji di atas talian. Ramai sewaktu mengandung dah tempat slot untuk daftar kelahiran anak supaya tak lewat daftar nanti. Kalau daftar lambat kena buat surat akuan sumpah kena bayar juga. Dan dekat sijil lahir tu akan tulis lewat daftar. Selain itu kalau daftar lambat lebih dari 60 hari ibu bapa mesti hadir untuk proses pendaftaran. Macam saya apa yang saya buat anak saya lahir pada hujung bulan Julai 2021, dan 1 Ogos 2021 baru saya buat pendaftaran online di link berikut https://mytemujanji.jpn.gov.my/mytemujanjipublic/formTJPilihan.php Saya dapat tarikh temujanji pada Nov 2021. Maksudnya lepas 6 bulan baru boleh register baby. Lama betul. Jadi saya call JPN dan mereka kata saya boleh walk in saja ke JPN selepas hari 46 dan tidak melebihi 60 hari. Jadi saya walk in saja ke JPN Jalan Duta lepas waktu lunch. Memang takde orang langsung. Urusan selesai tak sampai satu jam dan pendaftaran adalah pe

Cuci Baju Baby

Hi mommy's out there, Nak share sikit pasal cuci baju baby ni. Semua baju baby yang baru beli mestila kena cuci supaya bersih dari sebarang bakteria. Ye la kita nak sambut orang baru lahir ke dunia segala-galanya kita buat yang terbaik. Jadi saya sarankan guna Pureen ABD antibacterial liquid detergent. Bau dia plak sangat wangi. Memang satu rumah akan bau baby yang wangi dengan pencuci ni.  Botol besar ni saya pakai dah dekat 2 bulan masih banyak lagi. Sebab sekali cucian letak sikit saja pun dah cukup. Boleh click link ni untuk beli di Shopee. https://shopee.com.my/product/16532375/187222982?smtt=0.167476391-1632142639.9 Lepas dah basuh bersih dan kering saya akan gosok semua baju baby termasuk barut. All the best mommy's out there. Nanti saya share pasal botol baby dan basuh macam mana.

TTC Journey Part 4

Dah masuk tahun 2020, kita berada di zaman COVID-19. Saya dah dapat nama Doktor ni dah lama setahun dua sebelum ni lagi. Tapi sekarang baru ada rezeki nak pergi jumpa doktor ni sebab cost agak mahal sikit. Bila kita banyak berdoa Allah mudahkan urusan dan buka jalan untuk kita dan juga jangan lupa banyakkan bersedekah  Sahabat saya dapat twins sepasang jumpa doktor ni. Dan dia beritahu kakaknya untuk beritahu saya supaya pergi jumpa Doktor Surinder di Thomson Medical Center Kota Damansara. Agak jauh ye untuk travel dari Ampang ke Kota Damansara dan treatment ni memang memerlukan kita untuk sentiasa berulang alik. First time kami menjejakkan kaki ke hospital ini pada 2 July 2020. Setiap hospital tak sama cara IVF nya. Lain doktor lain caranya. Harga pun tak sama. Bila sampai hospital ni ada patient yang datang dan bersembang dengan jururawat dengan ungkapan "let's go Thomson and buy some baby". Ya memang kadar successful IVF rate di Thomson sangat tinggi.  Kalau di HUKM co

Apa nak beli dan bila nak shopping barang baby?

Memandangkan kita hidup di era Covid19 jadi semua keperluan baby kita beli atas talian sahaja. Banyak pilihan barang dan juga harga. Bila nak start shopping tu? Masuk bulan ke 5 dah boleh star shopping sebab minggu ke 17 dah boleh scan untuk kenal pasti jantina bayi. Kenapa bulan ke 5? Ye sebab bila dah tahu jantina bayi senang nak beli barangan bayi ikut color jantina bayi masing-masing. Commonly kalau baby girl color pink dan kalau baby boy color blue. Betul tak? Dan lagi satu bila shopping online ni bukan sekali beli dah boleh settle. Benda baby ni banyak benda yang kecik2. Jadi order la sehari, atau seminggu atau sebulan sedikit jadi kita takde la rasa sangat kos beli barang baby tu, tak gitu? Okay boleh tengok list apa yang nak beli untuk baby kat sini Ha banyak kan benda kecil-kecil yang nak kena beli? Saya start dari bulan ke 5 sampai sekarang nak masuk bulan ke 8 belum lagi settle. Apa benda last sekali untuk beli? Masuk bulan ke